Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2025 – podsumowanie
04-11-2025 19:15:00
Tegoroczny Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania przeszedł już do historii. To był czas pełen sympatycznych emocji oraz wspomnień, gdyż gośćmi byli absolwenci ZSG-H z Bytomia oraz ZSGiU z Rudy Śląskiej. W pracowni 205 powstawały wspaniałe ptysie takie, które znamy i takie z wykorzystaniem niekonwencjonalnych surowców/zamienników w wykonaniu byłych absolwentek naszej szkoły reprezentujących „Ciacho bez cukru” – kawiarnię specjalizującą się w produkcji wyrobów bez cukru, bez glutenu i bez laktozy bezpiecznych dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Równocześnie odbywał się ciekawy wykład i pokaz dotyczący kawy – jej historii, warunków dobrego parzenia, odmian, sposobów podania oraz subtelnych różnic smakowych naparów kawowych prowadzony przez właściciela Magia Kafe z Rudy Śląskiej serwującego kawy i herbaty przygotowywane zarówno tradycyjnymi, jak i alternatywnymi metodami parzenia. Wszystkim uczestnikom wydarzenia dziękujemy, a po więcej wrażeń zapraszamy do galerii.