Projekt Zawód od Podszewki
Uczniowie naszej szkoły mieli możliwość szkolić się pod okiem profesjonalisty dzięki uprzejmości Pani Anny Cichoń i restauracji Appassionata w Radzionkowie przy ul. Anieli Krzywoń 1, w której gościliśmy na warsztatach dnia 02.02.2016.
Szef kuchni Pan Jarosław Śliwka jest prawdziwym artystą, pasjonatem i profesjonalistą w każdym calu. Potrafi wręcz wyczarować potrawy na talerzu, które zaskakują swoją oryginalnością. Połączenia smaku są nietuzinkowe, prawdziwa uczta dla podniebienia.
Uczniowie klasy 2T1 mogli obserwować mistrza w akcji, spróbować nowych potraw oraz przygotować wspaniałe dania. Pod okiem mistrza przygotowywali: przystawkę, danie główne i deser.
Oto one: przystawka: emulsja pietruszkowa z orzechem włoskim/boczek sous vide/prażona świńska skóra/aromat buku danie główne: kurczak zagrodowy sous vide / gofr ziołowo-serowy/tłuczony groszek z miętą i limonką/sos BBQ deser: sorbet z czarnej porzeczki z aromatem fiołka/ravioli sferyczne z mango i angostury/ beza cytrynowa